Nötcrémebollar
 
 
Portioner: 24 st.
Ingredienser
  • 400g hasselnötter
  • 2 msk kokosolja utan smak
  • 130g sockerfri mjölkchoklad
Dekoration
  • 150g sockerfri mjölkchoklad
  • 10g kokosolja utan smak (kan uteslutas)
  • 20g finhackade hasselnötter
Instruktioner
  1. Rosta hasselnötterna till både fyllning och dekoration (totalt 420g) i en torr stekpanna i ca 10-15 minuter, rör om regelbundet så att de inte bränns. De ska börja få färg, svettas och börja tappa skalet lätt.
  2. Lägg lite i taget av hasselnötterna i mitten av en handduk och knyt ihop den. Massera nötterna så att skalet lossnar så mycket som möjligt. Det gör inget om det blir lite skal kvar på vissa. Lägg 20g hasselnötter åt sidan som ska användas till dekoration.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller micro och ställ åt sidan.
  4. Lägg den större mängden hasselnötter i en matberedare och kör tills det blir ett fint pulver, ca 10 minuter. Stanna regelbundet och skrapa ned från sidorna. Tillsätt kokosfettet och kör i 10-15 minuter till. Tillsätt chokladen och kör i några minuter till tills det är helt slätt. Lägg en sil över en värmetålig skål och sila ned nötcrémen i skålen. Sätt in skålen i frysen och låt stelna tills nötcrémen är formbar, ca 1-2h. Rör om regelbundet så att kylan fördelas jämnt.
  5. Finhacka återstående mängd hasselnötter till dekoration. Klä en plåt med bakplåtspapper. Forma smeten till bollar och lägg på plåten, strö hasselnötterna över innan chokladen börjar att stelna. Låt stå i frysen tills de stelnat helt, ca 1h.
  6. Smält chokladen och kokosoljan i micro eller över vattenbad. Doppa bollarna i chokladen, strössla över de hackade hasselnötterna och lägg tillbaka på plåten. Sätt in i kylen tills chokladen stelnat helt, ca 30 min. Förvaras bäst i övertäckt burk i kylen, men kan även frysas.
Näringsinformation
Serveringsstorlek: 1 Kalorier: 182 Fett: 16.5g Kolhydrater: 4.1g Protein: 3.5g
Recipe by Baker vs. Runner at http://www.bakervsrunner.com/2016/03/notcremebollar/