Kolabitar
 
 
Portioner: 36 st.
Ingredienser
 • 4½ dl grädde
 • 270g Fibersirap Gold
 • 1½ msk osaltat smör
 • Salt
 • 300g sockerfri mjölkchoklad
Instruktioner
 1. Sätt 36 minimuffinsformar av papper i två minimuffinsformar av plåt.
Kolafyllning
 1. Lägg grädde, Fibersirap, smör och salt i en kastrull och koka upp. Låt koka tills att färgen börjar bli mörkt gyllene och den tjocknar, ca 20 minuter eller att den når knappa 110 grader på en kökstermometer. Smaka av med salt efter smak.
 2. Häll över i en värmetålig skål och låt svalna.
Kolabitar
 1. Smält 150g av mjölkchokladen i micro eller över vattenbad. Rör om regelbundet så att det inte bränns. Pensla insidan och botten av pappersformarna med chokladen. Om chokladen börjar att bli tjock och stelna, värm den en kort stund i micron igen. Sätt in plåtformarna i kylen och låt stelna helt.
 2. Känn efter om kolafyllningen är avsvalnad och formbar. Om den fortfarande är varm, låt den svalna ytterligare. Om den har stelnat, värm upp den kort i micron och rör om.
 3. Ta ut formarna ur kylen. Fyll en spritspåse med kolafyllningen och spritsa i jämnt i varje form. Om ni inte har en spritspåse, går det bra att skeda i kolafyllningen i formarna också. Sätt in i kylen och låt stelna helt.
 4. Smält 150g mjölkchoklad och låt den svalna något. Lägg en liten klick ovanpå kolabitarna och tryck ut chokladen med en liten sked så att den blir jämnt fördelad. Arbeta bara med några enstaka bitar i taget, annars kommer chokladen att hinna stelna när den kommer i kontakt med den kalla kolan.
 5. Sätt in i kylen och låt stelna helt. Förvaras i kyl.
Näringsinformation
Serveringsstorlek: 1 Kalorier: 105 Fett: 8.6g Kolhydrater: 2.9g Protein: 0.9g
Recipe by Baker vs. Runner at http://www.bakervsrunner.com/2016/11/kolabitar/